top of page

Hasta mı Oluyoruz?

Aslında hastalık yoktur; iyileşme vardır.

Bedenimiz muhteşem bir organizma. Sürekli mikrop veya virüs alıp atmakta…

Ancak bazen zorlandığı zamanlar olabiliyor. Bağışıklığımız düşük olduğu zamanlarda bu eylemi gerçekleştiremiyor ve biz hastalanıyoruz.

Böyle durumlarda; bedenimizi yormayarak, dinlenerek bu eyleme destek olmamız gerekebiliyor ya da daha ciddi durumlarda ilaç almamız şart oluyor.

Önemli olan; bu duruma gelmeden bedenimize gerekli desteği sağlayıp bağışıklık sistemimizi güçlendirmek.

Öncelikle sağlıklı beslenmeli, ne yediğimize önem vermeliyiz. Mevsimsel besinleri tüketmeliyiz. Bu konuda şanslı topraklarda yaşadığımızı söyleyebiliriz. Çok zengin bir mutfağa sahibiz…☺

Yine de tereddütleriniz varsa Ne Yemeliyiz yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Sonrasında da temizliğimize dikkat etmeliyiz…

Yoga’nın ikinci kuralına geçmiş bulunmaktayız. Pozitifleri güçlendirme; Yoga terimiyle, Niyama…

Niyama’nın birinci kuralı da Sanskrit dilinde Sauça, dilimize çevirirsek Saflık, Temizlik…

Tabii ki önce zihnimizi temiz tutmamız gerekmekte… Zihin nefret, ihtiras, öfke, şehvet, kibir, açgözlülük gibi rahatsız edici duygulardan arınmalı, kirli düşüncelerden temizlenmelidir.

Eski düşünce ve algılayış biçimlerine tutunup kalmamalı, başkalarının düşünceleriyle veya tabularla yargılarda bulunup kendimize ve çevremize zarar vermemeliyiz…

Düşüncede yapacağımız temizlik sözlerimize de yansımalı, olumsuz ve kaba sözlerden sakınmalıyız. Ağzınızdan çıkanı kulağınız duymazken temiz olduğunuzu söylemenizin bir anlamı olmuyor açıkçası… ☺

İçinde bulunduğumuz yerin düzeni, karışık olmayan zihnin yansımasıdır. Aslan yattığı yerden belli olur sonuçta… ☺

Bir yerin düzenli olması yeterli de değil; evde kuğu balesi yapar gibi geziyorsanız sıkıntı… ☺

Fazlalıklardan kurtulmak, çevremizde sadeliği sağlamak, iç huzurumuz için birinci sırada yer almalı. (bkz. Sadeleşelim )

Sonrasında dış temizlik…

O zaman temizliğe başlıyoruz;

1. Ev temizliği: Temizliğinizi yaparken kimyasal maddeler yerine sirke ve limon kullanmak faydalı bakterileri öldürmeden temiz bir ortam yaratmanızı sağlar. Hiç kullanmayın demiyoruz ama elinizden geldiği kadar kullanımı azaltmak bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

Evinizi yıkayıp paklamak iyi güzel de; en önemli temizliğin havayla başladığını unutmamak gerekir. Yaz kış demeden bulunduğunuz ortamı havalandırın.

Aile büyüklerimizin alışkanlıkları boşuna değildir. Eve gelen kişiye ‘git, elini yıka’ denilemeyeceğinden; ‘kızım, kolonya tut’ demek dışarıdan alınan virüsü eve sokmamak içindir. Üstelik muhteşem kokularıyla oda parfümlerinden çok daha sağlıklı ferahlık verir...☺

2. Besin temizliği: Geleneksel yöntemlerle evdeki sebzeleri sirkeli suda bekletin ve mümkün oldukça dışarıdan yemek yememeye çalışın… (Bu konuda daha detaylı bilgi verilecektir.)

3.Burun temizliği: Doğru nefes almak bedeninizi toksin ve pisliklerden arındırmakta en önemli etkendir ve doğru nefes almak için burun temizliği çok önemlidir.

Bunun için eczaneden aldığınız burun yıkama kabı yardımıyla (başta zorlanacağınız için) öncelikle haftada iki gün, tuzlu suyla burnunuzu temizleyin. Sonra, gün aşırı uyguladığınız yöntemi, 3 ay sonra her sabah uygulayabilirsiniz.

4. Dil temizliği: Ağzımız birçok bakteri ve mantar türünden yaşam barındırır ve dilimiz yapı itibariyle bakterilerin çoğalması için uygun ortam oluşturur.

Bununla ilgili aparatlar satılmakta ama bir çay kaşığı da dil temizlemek için yeterlidir. Sabah kalktığınızda, kahvaltıdan önce dilinizi temizleyin. Böylece daha az yemek yemenizi de sağlayacaksınız.

Unutmayın ki, doyma hissi dilde başlar… ☺

5. Mide temizliği: Güne su içerek başlamak çok önemlidir. Uyandığınızda ilk iş içebileceğiniz kadar su için.

Her gün yediğimiz miktarı göz önünde bulundurarak su tüketmeliyiz.

Eğer et ve karbonhidrat çok tüketen bir kişiyseniz en az 4 litre günlük su tüketmelisiniz. Yoga yapan, vejetaryen ve az ekmek yiyorsanız günlük su tüketiminizi 2 litreye kadar indirebilirsiniz.

6. Kapalabhati Pranayama: Arındırıcı bir nefes tekniğidir. Nefes alırken karnımızı tamamıyla şişiriyoruz, verirken bir kerede içeri çekiyoruz. Nefesi burundan yavaşça alıyoruz ve nefesi yine burnumuzdan bir mumu üfler gibi veriyoruz.

Bedeninizdeki canlılığı hissedene kadar, kendinizi zorlamadan uygulayın. (Ortalama 5 dakika) Bir elinizi karnınızın altına koyarak karın hareketinizi hissedin ve kendinizi nefesinizin akışına bırakın.

Bu teknikle iç organları, akciğerleri, sinüs boşluk ve kanallarını temizliyoruz, sinir sistemini ve kalbi güçlendiriyoruz…

7. Yoga: Ve tabii ki daha temiz bir zihin ve ruh için haftada en az iki gün yoga yapmayı ihmal etmeyin…

Düzenli yoga yapan kişi hastalanmaz, yorulmaz, hava değişimlerinden etkilenmez.

Ama belirtmemiz gerekir ki; yoga yapılan yer çok önemlidir. İyi havalandırılmış, kimyasal kokulara maruz kalmamış, temiz bir yerde yoga yapılmalıdır.

Temiz olun; korkmayın… ☺

Düzenli yoga yapın; hastalanmayın…

Bizi takip etmeye devam edin…

Comentarios


Son Paylaşımlar
bottom of page