top of page

Neymiş Bu Sekiz Basamak?


Şimdi bu yogacıların sekiz basamak diye tutturduğu şeylerden biraz bahsedelim…

Yoga bizleri her yönde geliştirmek için sekiz aşama içermektedir:

1.Yama: Negatiflerden arınma temeline dayanır. Dilimize çevirirsek 'öz disiplin' anlamına gelir. Disiplin derken bir şeyleri bastırmak değil, sadece kendi hayatını yönetmek demektir.

Evrenin bütünlüğünü kabul etmek, akışta ve anda yaşamak tamam, ancak her şeyi de evrene bırakmak ne kadar doğru?

Enerjileri bastırmak değil, onları yönlendirmek, enerjilere pozitif bir yön vermek demek aslında. Kolay olduğunu söylemiyoruz ama imkansız değil.

Yama doğru, bilinçli, tetikte olarak ve bütün enerjileri toplayıp tek bir hedefe doğru ilerlemektir.

Daha bilinçli hareket edip, olaylar karşısında bilinçsiz tepkiler vermemek kastettiğimiz. İnsanlarla olan ilişkilerimizde karşımızdakinin adına düşünüp karar vermek yerine kendi söylediklerimizden ve yaptıklarımızdan hatta düşündüklerimizden sorumlu olmak…

Sonuçta Yama sayesinde kişi etrafında dostça ve hoş bir çevre yaratır. Eğer kişi çevresindeki insanlara düşmanca davranır, kavga eder, nefret ve öfke duyarsa içine dönemez. Dış dünyada yaşanan rahatsızlıklar içe yolculuğu engeller. Etrafındaki insanlarla kurulan bilinçli, güzel ve sevgi dolu ilişkiler içsel yolculuğa yardımcı olur.

2. Niyama: Pozitifleri güçlendirme temeline dayanır. Yogada disiplinli ve düzenli bir hayat demektir.

Niyama, dilimize çevirmek istersek 'yasa' demektir. Kişinin kendisiyle ilgilidir.

Yama’da çevreyle ilişkilerimizi düzene sokarken Niyama’da kendimizle ilgili problemleri çözeriz.

Yoganın bu ilk iki basamağı çok önemlidir. Yama ve Niyama basamaklarında; duygular, düşünceler ve eylemler analiz edilmekte, denetim altına alınmaktadır. Artık insan duygularının, düşüncelerinin ve eylemlerinin kölesi değil efendisi olmaktadır. Bu kaderi kontrol etmenin başlangıcıdır. Denetim ve kontrol işlemi doğal bir şekilde gelişmektedir.

Yama ve Niyama yaşamı denge dolu bir hayattır. Yoga sağlıklı zevklere karşı değildir, dengeden yanadır. Her yönden zengin bir yaşama ulaşmak demektir. Yama ve Niyama prensipleri hayata karşı değildir, yaşamı mahveden negatif eylemlere karşıdır.

3. Asana: Vücut çalıştırma teknikleri temeline dayanır. Dilimize çevirdiğimizde 'duruş' anlamına gelir. Yogada asana ‘bedeni eğitmek’ demektir.

Beden dış duruştur, zihin ise iç duruştur. Beden huzurlu ve zinde ise zihin huzurlu ve zindedir. Unutmamalı ki ‘Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.’ ☺

4. Pranayama: Nefes ve biyoenerji teknikleri temeline dayanır. Türkçe 'nefes kontrolü' demektir.

Doğru nefes almak her şeydir. Yemeden içmeden yaşayabilmemiz mümkünken nefessiz yaşayabilmemiz imkansızdır.

Burada amaç 0-7 yaşımızdaki nefesimize geri dönebilmektir.

5. Pratyahara: Astral, Çakra ve Kundalini teknikleri temeline dayanır. Dilimize çevirdiğimizde 'duyuların maddi objelerden çekilmesi' anlamına gelir.

Vazgeçme, duyusal olarak üst seviyeye geçme durumudur.Dış nesnelerin dikkati dağıtmasına engel olmasıyla beraber birey özüne dönme yeteneğini kaybeder.

Pratyahara sayesinde zihin dönüşür ve zekâ devreye girer. Pratyahara uygulayan kişi artık bir şeylerin peşinden koşmaz ve nesneleri kovalamaz. Başka bir deyişle; o çok beğendiğimiz ayakkabıyı almasak da olur.☺

6. Dharana: Konsantrasyon teknikleri temeline dayanır. Türkçe de zihni bir obje üzerinde tutmaktır.

Birey zihninin herhangi bir yere gitmesine izin vermez, bir hedefe doğru yönlendirir ve tek bir nokta üzerinde sabitler.

Genelde kişi bir hedefe yönelir. O hedefe en başta tam hızla ilerlerken yavaş yavaş hızını düşürmeye, sonrasında da hedeften vazgeçmeye başlar. İşte bu anda Dharana devreye girer. Düzenli Dharana (konsantrasyon) çalışması uygulayan kişi hedefe giden yolda aynı hızda ve aynı istikrarda yol alır.

Daha basit anlatmak gerekirse Dharana, biz pazartesi günü diyete başlamak istediğimizde pazartesi günü diyete başlamamızı sağlar. ☺

7. Dhyana: Meditasyon teknikleri temeline dayanır. Türkçe 'derin konsantrasyon' veya 'meditasyon' demektir.

Birey tamamen merkezde yoğunlaşır. Düzenli meditasyon yapan kişi An’da yaşar.

8. Samadhi: Üstün yoğunlaşma teknikleri temeline dayanır. Türkçe 'yoğunlaşmak' demektir.

Samadhi öteye geçmektir. Samadhi’ye ulaşmış insan bu dünyada olmasına rağmen artık bu dünyaya ait değildir. Samadhi halinde olan kişi bu dünyada yaşamaktadır ancak dünyevi hiçbir şey onun içinde yaşamamaktadır.

Ve yoga yapan herkesin amacı; yogaya farklı farklı nedenlerle başlamış olsa da sonuçta Samadhi’ye ulaşmaktır.

Bu maddeler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için; bizi takip etmeye devam edin…☺

Son Paylaşımlar
bottom of page